VEILIGE OPVANG VOOROP

RefugeeHomeNL staat voor veilige opvang van Oekraïense gasten in Nederlandse gastgezinnen. Om daarvoor te zorgen worden alle gastgezinnen vooraf gescreend. Ook verzoeken wij hen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over.

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent Gedrag, kortweg een VOG, is een verklaring waaruit blijkt dat het justitieel verleden van een persoon geen bezwaar vormt. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van bepaald werk of de omgang met kwetsbare personen. Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, is de enige instantie die aanvragen behandelt en de VOG afgeeft. Meer informatie over de VOG vind je op de site van Justis.

Waarom vraagt RefugeeHomeNL een VOG van de gastgezinnen?

RefugeeHomeNL vindt het belangrijk dat Oekraïense gasten veilig worden opgevangen. Door een VOG te vragen van onze gastgezinnen verkleinen we het risico op mogelijke misstanden. Met een VOG toon je als gastgezin aan dat je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd die een risico vormen. Denk hierbij aan zaken als mensenhandel, fraude, misdrijven en zedendelicten. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van een gastgezin.

Loop je ergens tegenaan? Wij zijn er voor je!

Bel ons op 085 – 773 11 21 en we helpen je graag verder

Hulp nodig met je VOG-aanvraag?

Neem contact met ons op via vog@takecarebnb.org

Wanneer vraag ik een VOG aan?

Na aanmelding als gastgezin bij RefugeeHomeNL maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek. We bespreken hierin de wensen, verwachtingen en voorwaarden over en weer. Als je geschikt bent en besluit tot deelname, ontvang je van ons binnen enkele dagen per mail een uitnodiging met een link om een VOG aan te vragen. Het aanvragen van een VOG doe je digitaal. Alleen de ‘hoofd’-aanmelder dient een VOG aan te vragen. Eventueel andere huisgenoten hoeven dit niet te doen.

Ik heb al een VOG: kan ik die niet gebruiken?

Voor veel functies en vrijwilligerswerk dien je tegenwoordig een VOG aan te vragen. Het kan zijn dat jij daarvoor recent een VOG hebt aangevraagd. Helaas is deze VOG niet te gebruiken voor deelname aan RefugeeHomeNL. Wij vragen een VOG voor een specifiek profiel. Ook al heb je recent een VOG aangevraagd, voor deelname aan RefugeeHomeNL dien je dit nogmaals te doen.

 • Ben je bijvoorbeeld pas na je vakantie of na een bepaalde datum beschikbaar als gastgezin? Dan adviseren we je toch om alvast een VOG aan te vragen. Op drukke momenten kan het aanvragen en verwerken van de VOG enkele weken duren. Zodra wij je VOG binnen hebben, kunnen we alvast starten met het matchen van gasten. Soms zoeken gasten ook wat verder in de toekomst een plek. We kunnen jullie in dat geval al met elkaar matchen.

 • • Mogelijk is de mail terechtgekomen in de spambox of ongewenste mail
  • Kun je de mail niet vinden? Ben je het bericht kwijt? Heb je de mail per ongeluk verwijderd? Geen nood! Neem contact op met vog@takecarebnb.org of bel met 085 – 773 11 21. Wij sturen je zo spoedig mogelijk een nieuwe mail toe

 • Het aanvragen van een VOG is als gastgezin van RefugeeHomeNL geheel gratis.

 • Binnen 1 tot maximaal 4 weken na het aanvragen ontvang je bericht van Justis.

 • De VOG ontvang je altijd als papieren document. De VOG wordt opgestuurd naar je woonadres.

 • Nadat je de VOG hebt ontvangen, stuur je deze zowel digitaal als op papier naar ons toe:
  • Maak een goede scan of duidelijke foto van het document en mail het ons via vog@takecarebnb.org
  • Stuur het originele document (geen kopie!) in een gesloten envelop (postzegel niet nodig!) naar:
  Stichting Takecarebnb
  Antwoordnummer 98186
  1000 VA Amsterdam
  • Kunnen wij je ergens mee helpen? Laat het ons alsjeblieft weten! Neem contact op met vog@takecarebnb.org of bel met 085 – 773 11 21.

Wat als ik geen VOG kan overleggen?

Het insturen van een VOG is een harde voorwaarde voor deelname als gastgezin. Zo lang je geen VOG hebt ingestuurd, kunnen wij geen gasten bij je plaatsen. Als Justis voorlopig beslist om de VOG niet af te geven, dan kun je bezwaar aantekenen. Op deze pagina vind je meer informatie wat je in dat geval kunt doen.

Ik wil graag meer weten…

Staat jouw vraag niet op deze pagina? Laat het ons weten via het contactformulier. Voor specifieke vragen over alles rondom de VOG kun je daarnaast altijd mailen met vog@takecarebnb.org of bellen met 085 – 773 11 21.