Actuele situatie voor Derdelanders

Gepubliceerd op: 8 september 2023

Dit weekend heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op advies van de raad van state besloten dat ‘derdelanders’ recht op opvang in Nederland houden totdat de Raad van State hier een definitief oordeel over heeft geveld. Ze hoeven dus niet per 4 september al weg uit de plaats waar ze verblijven.

Procedure starten

Aanleiding is een reeks spoeduitspraken van de Raad van State over het recht op verblijf van derdelanders De Raad van State stelt dat deze uitspraken weliswaar niet direct voor alle derdelanders gelden, maar dat ze wel richtinggevend zijn. Dat wil zeggen dat alle derdelanders die in beroep gaan tegen een uitspraak waardoor ze het land moeten verlaten, tot een einduitspraak in de opvang mogen blijven. Wel is het nog steeds van belang dat derdelanders een procedure starten tegen het besluit om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) te beëindigen. Hiervoor dient men gekoppeld te worden aan een advocaat via de raad van rechtsbijstand, indien dit nog niet gebeurd is. Zo kan de advocaat nog binnen de gestelde termijn reageren.

Helpdesk voor Derdelanders

De juridische helpdesk van Vluchtelingenwerk staat klaar om vragen van derdelanders te beantwoorden en hulp te verlenen bij het starten van procedures. De helpdesk Oekraïne is elke werkdag telefonisch bereikbaar via 020-3467250 of per mail via helpdesk@vluchtelingenwerk.nl.