Open je hart, open je huis
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen. Miljoenen OekraÏense mannen, vrouwen en kinderen zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Een deel van hen is naar Nederland gekomen. Veel Nederlanders willen en kunnen iets doen om deze mensen te helpen. Het aan huis bieden van opvang en onderdak is daar een voorbeeld van. Als gastgezin of gasthuishouden kunt u zo veel voor een ander betekenen. RefugeeHomeNL is opgericht om gastgezin en vluchteling zo goed mogelijk te ondersteunen. Op deze pagina lees je hoe RefugeeHomeNL werkt en hoe jij je als gastgezin kunt aanmelden.
Wat is RefugeeHomeNL?
RefugeeHomeNL is een samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en Takecarebnb. Wij willen de particuliere opvang bij gastgezinnen voor vluchtelingen uit Oekraïne goed en veilig organiseren. RefugeeHomeNL wordt ondersteund door de Rijksoverheid.
Waarom meedoen met RefugeeHomeNL?
Opvang van Oekraïense vluchtelingen in huis kun je zelf regelen. Maar je kunt ook deelnemen via RefugeeHomeNL. Vanaf aanmelding tot matching en van verblijf tot vertrek ondersteunen wij het gastgezin en vluchteling. Hulpverleners bieden alle noodzakelijke en gewenste support om het verblijf voor beide partijen goed en veilig te laten verlopen. De periode van samenwonen duurt in principe 3 maanden. Je bepaalt zelf of je het verblijf wilt verlengen, je huis opnieuw openstelt of stopt. Jouw gastvrijheid is onbetaalbaar en deelname aan RefugeeHomeNL is daarom gratis.
Ik wil graag een gastgezin zijn
Start hier je aanmeldingHet proces in 4 stappen
-
1 1. Aanmelden
Wil jij graag iets voor een ander betekenen en heb je de ruimte? Meld je dan aan als gasthuishouden. Aanmelden gaat snel en simpel online.
Binnen enkele dagen is je aanmelding verwerkt. We houden daarna een screeningsgesprek en verzoeken je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.
-
2 2. Meet & Match
We koppelen jouw aanbod aan de behoeften van de gasten. Zij hebben hun verwachtingen en wensen kenbaar kunnen maken bij aanmelding.
Onder begeleiding van RefugeeHomeNL maken jullie kennis met elkaar. Voelt dat van beide kanten goed? Dan besluiten jullie gezamenlijk tot een periode van samenwonen.
-
3 3. Samenwonen
RefugeeHomeNL en de samenwerkende partijen bieden jou als gastgezin en je gast(en) alle gewenste ondersteuning tijdens het samenwonen.
We helpen jullie met het maken van goede afspraken zodat het samenwonen prettig verloopt. Als het nodig is kunnen we extra hulp inschakelen.
-
4 4. Vertrek
In principe duurt een samenwoonperiode 3 maanden. Ook rondom dit vertrekmoment kunnen jullie rekenen op RefugeeHomeNL. Je bepaalt dan of je je weer aanmeldt voor een volgende samenwoonperiode.
Maar jij en je gast kunnen besluiten tot verlenging van het samenwonen. Mocht de samenwoonperiode eerder moeten worden beëindigd dan helpen we jullie daar natuurlijk mee.
Open je hart, open je huis
Meld je hier aan als gasthuishoudensIk wil eerst meer weten
Neem contact opVraag en antwoord
-
We zijn blij met ieder aanbod om hulp. Of je nu een slaapkamer over hebt of over een complete verdieping beschikt. De enige echte voorwaarde die we stellen is dat je gast straks zijn/haar eigen kamer heeft. Tijdens het screeningsgesprek bespreken we samen met je de mogelijkheden en onmogelijkheden bij jou thuis.
-
We maken een match tussen jouw aanbod en de wensen en verwachting van een OekraÏense gast. Als er geslaagde match is, nodigen we jullie beide uit voor een kennismaking. Het kennismakingsgesprek verloopt in de regel via beeldbellen en wordt begeleidt door RefugeeHomeNL. Voorafgaand aan dit gesprek hebben jullie vaak al even contact gehad via Whatsapp. Aan het eind van het kennismakingsgesprek besluiten zowel jij als de gast of er sprake is van een geslaagde match en het samenwonen kan beginnen. Belangrijke voorwaarde is dat het voor beide partijen goed voelt. De gespreksleider van RefugeeHomeNL ziet daar op toe en staat jullie bij, ook als de uitkomst van het gesprek minder positief is.
-
De periode van samenwonen wordt aangegaan voor een termijn van 3 maanden. Daarbij worden zowel jij als je gast(en) begeleidt door de partijen achter RefugeeHomeNL. Zo bezoekt een vrijwilliger van het Leger des Heils jullie in de eerste week en helpt bijvoorbeeld met het maken van goede afspraken en leefregels. Ook daarna worden jullie ondersteund en krijgen jullie toegang tot een aantal hulplijnen, zodat de periode van samenwonen zo prettig mogelijk verloopt.
-
Mocht het samenwonen niet bevallen, dan kun je in eerste instantie terecht bij de Gasthuishouden Ondersteuner van het Leger des Heils. Met hem/haar bespreek je de mogelijkheden en eventuele acties. Vaak kan een goed gesprek al verbetering geven. Maar soms is sprake van een niet op te lossen conflict. Is dat het geval of als er sprake is van een situatie waarin je veiligheid of welzijn in het geding is, dan wordt de samenwoonperiode stopgezet. RefugeeHomeNL begeleidt dit traject en zorgt ervoor dat je gast zo snel mogelijk een andere plek krijgt.
-
Een samenwoonperiode eindigt in prinicpe na 3 maanden. Het verleden wijst uit dat dit een prettige duur is voor een periode die best intensief kan zijn. Na 3 maanden wordt voor je gast(en) een andere opvangplek gezocht. Jij besluit zelf of en op welke termijn je eventueel weer een gastgezin wilt ontvangen. Ook kan het zo zijn dat jij en je gast(en) besluiten om het samenwonen te verlengen voor een periode van 3 maanden. Tijdens de verlengde samenwoonperiode worden jullie vanzelfsprekend begeleid door RefugeeHomeNL.