Welke talen worden er in Oekraïne gesproken?

Welke talen worden er in Oekraïne gesproken?

Het Oekraïens is de officiële taal van Oekraïne en wordt door de meerderheid van de bevolking gesproken. Het Oekraïens behoort tot de Slavische taalfamilie en heeft veel overeenkomsten met het Russisch en Wit-Russisch. Er zijn echter ook verschillen in de grammatica, woordenschat en uitspraak.

Naast het Oekraïens worden ook andere talen gesproken, met name het Russisch en het Roemeens. In sommige regio’s in het oosten en zuiden van het land, wordt het Russisch veel gesproken en zijn er ook Russischtalige scholen. Het Roemeens wordt voornamelijk gesproken in de regio’s rond Chernivtsi en Ivano-Frankivsk.

Op scholen in Oekraïne wordt naast het Oekraïens ook Engels als tweede taal geleerd. Andere talen, zoals Duits, Frans en Spaans, worden ook aangeboden als keuzevakken op sommige scholen en universiteiten.

Er zijn ook minderheidstalen die worden gesproken in Oekraïne, waaronder het Hongaars, Pools, Bulgaars, Grieks en Tataars. Deze talen hebben echter geen officiële status en worden vaak alleen binnen de betreffende gemeenschappen gesproken.