Welke tips hebben jullie voor gastgezinnen?

Welke tips hebben jullie voor gastgezinnen?

Elk verblijf is natuurlijk anders, maar onderstaande tips kunnen jou en je gast helpen om het verblijf zo prettig mogelijk te laten verlopen voor beide partijen:

  1.  Doe het niet alleen. Vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoelang het gaat duren en samen hou je het langer vol. Communiceer ook naar uw directe omgeving dat u vluchtelingen uit Oekraïne opvangt.
  2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die beruchte ‘Hollandse directheid’, kies je woorden zorgvuldig.
  3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast(en) om zich terug te trekken.
  4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn telefoon kijkt; het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.
  5. Maak duidelijke, praktische afspraken, bijvoorbeeld over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etc.
  6. Wees ervan bewust dat je gast vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig is. Wees tolerant en begripvol.
  7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en/of overleg met de vrijwilliger van het Leger des Heils. Als gasthuishouden ben je geen hulpverlener, je kunt wel helpen bij het vinden van hulp.
  8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer voor zowel kinderen als voor volwassenen een dagprogramma te organiseren, bijvoorbeeld onderwijs, werk, sport en andere vormen van ontspanning. Bekijk of in je omgeving mogelijkheden zijn om aansluiting te vinden bij een sportclub of vereniging.
  9. Schroom niet je gast om kleine wederdiensten te vragen, zoals koken of oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.
  10. Als het samenwonen niet meer gaat, raadpleeg je gemeente of de Rode Kruis WhatsApp Hulplijn