Index.php
RefugeeHomeNL is een consortium (samenwerkingsverband) tussen vier partijen dat is opgericht op initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het Nederlandse Rode Kruis, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk en Stichting Takecarebnb bundelen hun krachten in RefugeeHomeNL met als doel een veilige, duurzame en humane vorm van particuliere opvang aan Oekraïense ontheemden te coördineren en te faciliteren. Wij brengen de vraag van vluchtelingen uit Oekraïne samen met het spontane hulpaanbod van Nederlandse gastgezinnen en bieden zowel gast als gastgezin support om het verblijf prettig en veilig te laten verlopen. In maart 2022 is het consortium gestart. Het project RefugeeHomeNL is op 31 december 2023 gestopt.
Ja, momenteel mag je gast, mits zij of hij beschikt over een geldig Oekraïens rijbewijs, autorijden in Nederland en de rest van de EU. Oekraïense rijbewijzen die vóór 2022 zijn verlopen, dienen wel eerst door de Oekraïense autoriteiten te worden verlengd. Dit verloopt via de OekraÏense ambassade. OekraÏense rijbewijzen die ná 2022 zijn verlopen, worden automatisch verlengd voor de duur van de noodtoestand in het land.
Zoals gezegd, lopen Oekraïense ontheemden risico op uitbuiting door werkgevers. Het is fijn als jij alert bent op mogelijke signalen van uitbuiting:
- Er is geen arbeidsovereenkomst of contract
- Werkgever wil alleen contact uitbetalen
- Salaris wordt niet, gedeeltelijk of te laat betaald
- Gevaarlijk werk, onveilige werkplek
- Lange dagen werken
- Het innemen van paspoort en documenten door de werkgever
- Ontwijkende antwoorden op vragen over de aard van het werk
Je gast bevindt zich in een kwetsbare positie. Mensen uit Oekraïne lopen risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Zij kunnen onder schrijnende omstandigheden gedwongen worden tot werk, sekswerk of criminele activiteiten. Signalen die daarop kunnen wijzen:
- Je gast krijgt een aanbod voor werk dat klinkt als ‘te goed om waar te zijn’
- Je gast beschikt niet over eigen identiteitspapieren of iemand anders doet telkens het woord
- Je gast moet veel werken onder slechte omstandigheden in ruil voor een slecht/zeer laag salaris
- Je ziet blauwe plekken of andere sporen die kunnen duiden op fysiek geweld
- Je gast reageert angstig op bepaalde personen die hem/haar bezoeken of bellen en doet geheimzinnig over zijn of haar werk
Neem dan bij signalen of mogelijke signalen (‘niet pluis gevoel’) neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. In acute situaties bel je altijd 112.
Het mooiste geschenk is jouw gastvrijheid. Met het openstellen van jouw huis, bied je jouw gast een veilig en prettig thuis. Bespreek met je gast of en waarmee je de gast kunt helpen. Dat verschilt van persoon tot persoon. Waar de een zeer zelfstandig is en zijn weg prima kan vinden in Nederland, is een ander misschien erg gespannen en is het fijn als je hem of haar helpt zich thuis te voelen. Een luisterend oor, het bieden van een warme, huiselijke omgeving, samen een boodschap doen of eten, het gewone leven van alledag weer ervaren… dat alles kan helpen.
Contactformulier EN 2.00
"*" geeft vereiste velden aan