Welkom in Nederland

Of je nu net bent aangekomen of hier al een tijdje bent, veel is onzeker. In Nederland bieden we je graag opvang en onderdak aan zo lang als dat nodig is. Zo zijn er grotere opvanglocaties van de overheid terecht kunt. Maar je kunt ook terecht in een gastgezin. RefugeeHomeNL is opgericht om de opvang in gasthuishoudens te coördineren. We bieden van aanmelding tot en met vertrek ondersteuning om dit voor gast en gastgezin veilig en prettig te laten verlopen.

Hoe werkt RefugeeHomeNL?

Ben je op zoek naar veilige en huiselijke opvang in Nederland? Dan kun je jezelf en andere mensen uit je gezelschap (partner, kinderen, andere familieleden) aanmelden. Bij je aanmelding geef je duidelijk aan wie je bent en wat je wenst en verwacht van je verblijf. RefugeeHomeNL koppelt jou aan een geschikt gezin. Vele duizenden gezinnen hebben zich aangemeld. Zij hebben allemaal een intakegesprek en zorgvuldige screening gehad. Zo zorgen we voor geschikte en veilige plek. Bij een geschikte match plannen we een kennismakingsgesprek in. Bevalt dat van beide partijen? Dan besluiten we tot een periode van samenwonen van in principe 3 maanden. Tijdens het samenwonen en rondom het moment van vertrek ontvangen jullie alle noodzakelijke en gewenste ondersteuning van RefugeeHomeNL.

"RefugeeHomeNL is bedoeld voor alle mensen die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (2001/55 EG) van de Europese Unie. Daarin is het recht op opvang, medische zorg, onderwijs aan minderjarige kinderen en de mogelijkheid tot werken geregeld. In de volgende gevallen val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming:
1. Je hebt de Oekraïense nationaliteit
2. Je hebt een geldige permanente verblijfsvergunning voor Oekraïne (uiterlijk afgegeven op 23 februari 2022)
3. Je hebt een geldige tijdelijke verblijfsvergunning voor Oekraïne (uiterlijk afgegeven op 23 februari) en bent vóór 19 juli 2022 ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van een Nederlandse gemeente
4. Je woonde in de Oekraïne als gezinslid/huisgenoot van iemand die onder de richtlijn valt

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op https://www.refugeehelp.nl/ru/get-help/legal-registration/legal-stay."

Ik wil graag bij een gastgezin verblijven

Start je aanmelding hier

 • step process icon.
  1 1. Aanmelden

  Val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming? Dan kun je je aanmelden voor een opvangplek in een Nederlands gasthuishouden. Aanmelden kan snel en makkelijk online of op een van onze locaties in het land.

  Naast gegevens over jezelf (en je gezelschap) geef je jouw wensen en verwachtingen op. Binnen enkele dagen is je aanmelding verwerkt en ontvang je bericht over het vervolg.

 • step process icon.
  2 2. Meet & Match

  We koppelen jouw aanvraag aan een geschikt gastgezin. Alle gastgezinnen hebben een intakegesprek gehad en zijn zorgvuldig gescreend.

  Onder begeleiding van RefugeeHomeNL maken jullie kennis met elkaar. Voelt dat van beide kanten goed? Dan besluiten jullie gezamenlijk tot een periode van samenwonen.

 • step process icon.
  3 3. Samenwonen

  RefugeeHomeNL en de samenwerkende partijen bieden jou als gast en het gastgezin alle gewenste ondersteuning tijdens het samenwonen.

  We helpen jullie met het maken van goede afspraken zodat het samenwonen prettig verloopt. Als het nodig is kunnen we extra hulp inschakelen.

 • step process icon.
  4 4. Vertrek

  In principe duurt een samenwoonperiode 3 maanden. Ook rondom dit vertrekmoment kunnen jullie rekenen op RefugeeHomeNL. Je bepaalt dan of je je weer aanmeldt voor een volgende samenwoonperiode.

  Maar jij en het gezin kunnen besluiten tot verlenging van het samenwonen. Mocht de samenwoonperiode eerder moeten worden beëindigd dan helpen we jullie daar natuurlijk mee.

Ik wil graag bij een gastgezin verblijven

Start je aanmelding hier

Ik wil graag meer weten

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen en antwoorden

 • Het verblijf bij een gastgezin kent vele voordelen. Je wordt door het gastgezin zo goed mogelijk ondersteund in het dagelijks leven. Denk aan zaken als naar school gaan, werk zoeken, sporten, hobby’s beoefenen, koken en boodschappen doen. Het kan fijn zijn om in een ontspannen, huiselijke omgeving te verblijven. Niet zelden ontstaan tussen gast en gastgezin vriendschappen voor het leven.   

 • Inmiddels hebben duizenden gasthuishoudens in Nederland zich aangemeld bij RefugeeHomeNL. Het gaat om gezinnen die graag een ander willen en kunnen helpen. Zij hebben bijvoorbeeld een logeerkamer, een tuinhuis of zelfs een complete woning ter beschikking. De gastgezinnen bevinden zich overal in Nederland. Jij kunt bij aanmelding zelf een voorkeur doorgeven waar je wonen wilt. Heb je bijvoorbeeld werk, gaan je kinderen naar school of familie in een bepaalde plaats wonen, dan houden we daar bij het koppelen zo veel mogelijk rekening mee. 

 • Alle gastgezinnen die zich aanmelden bij RefugeeHomeNL worden zorgvuldig beoordeeld. Na aanmelding volgt een screeningsgesprek. Ook wordt van gezinnen een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd. Tijdens het verblijf staan we in nauw contact met jou en het gastgezin. We staan daarbij ook stil bij zaken als veiligheid, welbevinden en vertrouwen. Daarnaast ontvangen gastgezinnen informatie om risico’s rondom jouw veiligheid te signaleren en hulp in te schakelen als daar twijfels over bestaan.

 • Aanmelden bij RefugeeHomeNL en de support die je van ons en onze partners krijgt is geheel gratis. Via de gemeente waarin je woont (in opvang of bij een gastgezin) krijg je maandelijks leefgeld. Dit leefgeld is bedoeld om te voorzien in je dagelijkse behoeften en woonlasten. In overleg met het gastgezin bepaal je of je (een deel van) dit leefgeld met hen deelt. Dit hoeft niet. RefugeeHomeNL bemiddelt hierin en helpt jou en je gastgezin tot een prettige afspraak te komen.

 • We doorlopen eerst een zorgvuldig proces van matching. Op basis van jouw wensen en het aanbod van het gastgezin plannen we daarna een kennismaking. Bevalt dat van beide kanten? Dan zetten jullie de stap om samen te gaan wonen voor een periode van 3 maanden. Maar wat als je bijvoorbeeld ruzie krijgt, het gastgezin niet bevalt, je liever terug wilt naar de noodopvang of naar huis? Geen probleem. In al die gevallen staat RefugeeHomeNL en haar partners voor jullie klaar om zo snel mogelijk tot een goede oplossing te komen.