Welkom!

Open je hart, open je huis

Meer over het gastgezinschap Aanmelden als gastgezin

RefugeeHomeNL is opgericht om een veilige opvang van ontheemde Oekraïners bij gastgezinnen in Nederland mogelijk te maken. Wij zijn een samenwerking tussen het Rode Kruis, het Leger des Heils, VluchtelingenWerk en Takecarebnb. RefugeeHomeNL wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

home image

RefugeeHomeNL is opgericht om een veilige opvang van ontheemde Oekraïners bij gastgezinnen in Nederland mogelijk te maken. Wij zijn een samenwerking tussen het Rode Kruis, het Leger des Heils, VluchtelingenWerk en Takecarebnb. RefugeeHomeNL wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

 • logo Rode Kruis
 • logo Vluchtelingenwerk Nederland
 • logo Leger des heils
 • logo Takecarebnb
 • logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

Wil jij je aanmelden als gasthuishouden?

Miljoenen mensen zijn het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvlucht. Een deel van deze mensen is naar Nederland gekomen of wil naar ons land komen. Ook nu het conflict zich blijft voortslepen, willen veel Nederlanders iets doen om deze mensen te helpen. Het bieden van opvang en onderdak aan huis is daar een voorbeeld van. Als gastgezin of gasthuishouden kun je zo veel voor een ander betekenen. RefugeeHomeNL is opgericht om gast en gastgezin te ondersteunen, zodat de tijdelijke opvang aan huis voor beide partijen prettig en veilig is.

Samenwerken met gemeenten

Oekraïense vluchtelingen kunnen voor opvang terecht bij gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast zijn er informele particuliere initiatieven voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Nu het conflict zich blijft voortzetten, raken de gemeentelijke opvanglocaties voller. Tegelijkertijd zien we een groeiende vraag naar een meer huiselijke opvang. Daarnaast is de rek er bij particuliere initiateven soms uit na al die tijd. RefugeeHomeNL biedt in alle voorkomende gevallen uitkomst. We zijn hierin graag partner van gemeenten, Veiligheidsregio's en andere overheidsorganisaties.

Wat kun jij betekenen voor Oekraïense gasten?

Veel mensen in Nederland kunnen en willen iets doen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Het bieden van onderdak is daar een voorbeeld van. Jouw huis kan ook het thuis van mensen in nood zijn. Wij begrijpen dat dit mooie aanbod impact kan hebben. RefugeeHomeNL is mede opgericht om het voor jou als gastgezin zo prettig en veilig mogelijk te maken. En dat gunnen we Oekraïense gasten ook. Daarom bieden we vanuit onze gezamenlijke kennis en expertise zowel jou als gastgezin als je gast alle noodzakelijke en gewenste ondersteuning om van de samenwoonperiode een fijne ervaring te maken.

Voor wie stel jij je huis open?

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen is in Nederland aangekomen of wil hiernaartoe komen. Zij verblijven in gemeentelijke opvang of in particuliere opvang. Dat is niet voor iedereen een prettige of passende oplossing. In dat geval kunnen mensen zich vrijwillig aanmelden bij RefugeeHomeNL. Op basis van hun wensen en verwachtingen matchen wij hen met een Nederlands gastgezin. We kijken daarbij zorgvuldig naar hun vraag en jouw aanbod. Hoeveel gasten kun je opvangen? Hoe is jouw gezinssamenstelling? Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Zijn kinderen welkom? Is je huis ook geschikt voor een persoon met een beperking? Bij een match maken jullie kennis met de gast(en) onder begeleiding van RefugeeHomeNL. Voelt het van beide kanten goed en zien jullie het zitten? Dan besluiten jullie tot een periode van samenwonen die in princiep 3 maanden duurt.

Het proces in 4 stappen

 • 1
  sign up

  1. Aanmelden

 • 2
  match

  2. Meet & Match

 • 3
  two people meeting

  3. Support tijdens verblijf

 • 4
  live together

  4. Vertrek